Zenuwachtig voor je rijexamen? 3 tips tegen zenuwen

Heb je er al een aantal rijlessen op zitten en mag je binnenkort afrijden? Zenuwachtig zijn voor je rijexamen is heel normaal. Er zijn dan ook maar weinig mensen die geen last hebben van zenuwen voor het praktijkexamen. En een beetje gezonde spanning is helemaal niet slecht. Zenuwen kunnen je helpen presteren, maar als je te zenuwachtig bent, kan het je ook tegenwerken. 

Wil je weten hoe je je zenuwen onder bedwang kunt houden? Gebruik onze tips tegen rijexamen stress!

rijexamen

Zorg voor een goede nachtrust

Je denkt misschien dat het niet zoveel effect heeft op je zenuwen, maar het is echt zo: na een goede nachtrust werkt jouw lichaam beter. Je kunt je beter concentreren en je raakt minder snel gefrustreerd. En laat dit nu net belangrijk zijn tijdens het rijexamen. 

Ga de avond voor je rijexamen op tijd naar bed en pak minimaal 8 uur slaap. Weet je van jezelf dat je nog een tijdje gaat piekeren in bed? Houd hier dan rekening mee en ga extra vroeg slapen.

En wist je dat goed eten ook bijdraagt aan je prestaties? Eten is natuurlijk de brandstof van je lijf en zonder goed eten kun je minder presteren. Dus probeer voor het rijexamen goede voedingsstoffen binnen te krijgen.

Maak jezelf niet gek

Waarschijnlijk is er helemaal niets om je zorgen over te maken, maar toch kun je jezelf erg gek maken. Weet dat bijna iedereen zenuwachtig is voor het praktijkexamen en dat dit helemaal niet slecht is. Wees zelfverzekerd over je prestaties en heb goede moed. En wat is nu eigenlijk het ergste dat er kan gebeuren? Dat je zakt, toch? Dit is natuurlijk niet leuk, maar je krijgt gewoon weer een nieuwe kans. Leg jezelf niet te veel druk op en als je niet slaagt, dan lukt het wel de tweede keer. En anders de derde of vierde keer. Uiteindelijk komt iedereen er. 

spiegel

Overweeg het faalangst examen

Weet je van jezelf dat je je zenuwen niet goed in bedwang kunt houden? Waarschijnlijk vind je dit zelf alles behalve leuk, maar weet dat dit niet erg is. Ook met zenuwen kun je je rijexamen halen. Wanneer je last hebt van ernstige zenuwen en/of faalangst, kun je een faalangst rijexamen aanvragen. Bij een normaal examen wordt er al rekening gehouden met eventuele zenuwen, maar bij een faalangstexamen heeft de examinator meer tijd om je op je gemak te stellen. 

De examenrit duurt 35 minuten, dit is net zo lang als bij een normaal examen. Maar in totaal worden er 80 minuten voor het examen gereserveerd. De overige tijd is om je op je gemak te stellen. En ook is er tijd om een time-out aan te vragen tijdens de rit. Houd er echter rekening mee dat een faalangstexamen wel duurder is dan een gewoon rijexamen. 

Zoek je nog een goede rijschool Utrecht? Aangezien er in grote steden veel rijscholen zijn, kan het lastig zijn om de juiste te kiezen. Rijschool Vlam heeft een hoog slagingspercentage. De instructeurs laten al jarenlang kandidaten in 1 keer slagen voor hun rijbewijs.