Wil je het autorijbewijs gaan halen en twijfel je nog tussen rijles in een schakelauto en een automaat? Dan is dit blog iets voor jou. We delen namelijk een aantal waardevolle overwegingen met je waarmee de keuze mogelijk wat makkelijker wordt.
Wat zijn de verschillen tussen een rijbewijs voor een automaat en een ‘normaal’ rijbewijs?
Het belangrijkste verschil tussen deze rijbewijzen is dat het rijbewijs voor de schakelauto ook voor de automaat geldig is. Andersom is het niet toegestaan om met een rijbewijs voor een automaat ook in een schakelauto te rijden.
Wat zijn de verschillen tussen de rijlessen in een automaat en schakelauto?
Het enige verschil is dat je in een automaat niet hoeft te schakelen. En daar komen we ook gelijk bij het grootste voordeel (financieel gezien) van automaat rijlessen. Doordat je niet hoeft te leren schakelen, bespaar je zomaar honderden euro’s op de rijlessen.
Bovendien hoef je met een rijbewijs voor de automaat geen zorgen te maken dat je niet voorbereid bent op de toekomst. De verwachting is immers dat alle auto’s op den duur elektrisch worden en iedere elektrische auto is standaard een automaat.
Samengevat is de keuze vrij eenvoudig: wil je kunnen rijden in zowel een schakelauto als in een automaat? Kies dan voor rijles in een schakelauto. Wil je alleen in de automaat kunnen rijden? Volg dan rijlessen in een automaat.
Besef daarbij dat je na het behalen van je rijbewijs een automaat nodig hebt. Dus als je ouders geen automaat hebben zal je zelf moeten investeren in een automaat.
Tips voor het volgen van rijlessen
- Zorg dat je op verschillende dagen en tijdstippen rijles volgt. Op die manier krijg je met allerlei soorten verkeerssituaties te maken en zit er variatie in de verkeersdrukte. Dat is goed voor de ontwikkeling van je rijvaardigheden maar ook voor je zelfvertrouwen.
- Zorg dat je onder verschillende weersomstandigheden lest. We raden je aan om geen rijlessen te annuleren als het een keer hard regent, sneeuwt of waait. Natuurlijk moet het wel veilig zijn om de weg op te gaan, maar daar zal je rijinstructeur uiteraard rekening mee houden.
- Start voordat je met de praktijklessen begint met de theorielessen. Nog beter is om je theorie te behalen voordat je de auto instapt. Op die manier ben je al bekend met de verschillende verkeersregels en kun je je richten op het ontwikkelen van je rijvaardigheden.
- Boek eerst een proefles bij een rijschool voordat je een pakket afneemt of start met het afnemen van losse lessen. Tijdens een proefles autorijden ervaar je al snel of een rijinstructeur bij je past.