Goedkoop uw kapotte achterruit vervangen?

Het vervangen van een kapotte achterruit is vanwege verschillende redenen zeer interessant te noemen. Alleen met een achterruit in perfecte staat ben je namelijk verzekerd van het meest optimale comfort en de best mogelijke veiligheid. Veel mensen kiezen er toch voor om hun beschadigde achterruit niet meteen te laten herstellen omdat ze er bijvoorbeeld op dat ogenblik niet voldoende budget voor hebben. Dit hoeft echter geen reden te zijn om je beschadigde achterruit niet te vervangen. Er is tenslotte een aantrekkelijk alternatief voor de autoruiten van de merkdealer.

Welk glas wordt er gebruikt in een achterruit?

Het is vrij bekend dat niet elke autoruit gemaakt is van hetzelfde soort glas. Een voorruit is bijvoorbeeld altijd gemaakt van gelaagd glas. Het gaat hierbij om glas dat bestaat uit meerdere glaslagen waar tussenin een PVB-folie is terug te vinden. Deze folie heeft aan beide zijden een klevende werking wat er voor zorgt dat het glas zelfs bij ernstige ruitschade bij elkaar kan worden gehouden. Hierdoor wordt voorkomen dat de bestuurder of de passagier glas in het gezicht krijgt. Gelaagd glas komt voornamelijk voor in de voorruit. Alleen bij enkele exclusieve modellen zijn ook andere autoruiten van gelaagd glas. Standaard is een achterruit echter gemaakt van gehard glas en daar is eigenlijk helemaal niets mis mee.

Wat is gehard glas?

Veel mensen vragen zich af wat gehard glas nu precies is. Gehard glas wordt ook wel veiligheidsglas genoemd, dit is enkel glas dat dankzij de speciale productiemethode bij glasbreuk in kleine stukjes uiteenvalt. Bij de productie van gehard glas wordt het glas snel verhit om het vervolgens ook snel af te koelen. Dit zorgt er voor dat er een enorme druk komt te staan op het glas. Het gevolg daarvan is dat het glas van een achterruit bij ruitschade altijd in ontelbare stukken uit elkaar zal spatten. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is de productiemethode van het glas voor de achterruit van jouw auto helemaal niet uniek. Wist je bijvoorbeeld dat ook de glazen legplanken in een koelkast op deze manier worden geproduceerd?

Het feit dat de achterruit van een auto is gemaakt van gehard glas zorgt er dus voor dat de ruit bij schade in ontelbare stukjes uit elkaar spat. Het gaat hierbij om zeer kleine scherven waardoor ernstig persoonlijk letsel kan worden voorkomen. Dit is niet zo bij gelaagd glas. In dat geval is er immers sprake van grote, scherpe stukken glas. Vanwege deze reden wordt er bij een voorruit dan ook steeds gebruik gemaakt van een PVB-folie die de grote stukken bij elkaar houdt. Deze heeft als functie om de veiligheid van de inzittenden van de auto te garanderen.

Waarom een kapotte achterruit vervangen?

Een kapotte achterruit is geen reden voor afkeur van de auto. Toch is het belangrijk om niet te lang te wachten met het vervangen van een kapotte achterruit. Een gebroken achterruit heeft andere nadelen dan een gebarsten voorruit, namelijk:

  • Een kapotte achterruit zorgt voor een flink verminderd comfort.
  • Er kunnen objecten door de achterruit naar binnen vliegen.
  • Wanneer het regent kan er water naar binnen komen. Dit water kan de elektronica aanzienlijk beschadigen met alle extra kosten van dien.
  • Een kapotte achterruit zorgt altijd voor een veiligheidsrisico. Dieven hebben vrij toegang tot de auto en kunnen in principe alles stelen wat los en vast zit.

Wachten met een achterruit vervangen is dus eigenlijk nooit interessant, in tegendeel. Waarom sommige automobilisten dan toch hiermee wachten? Omdat ze vrezen dat een achterruit vervangen altijd gepaard gaat met zeer hoge kosten. Deze veronderstelling is echter niet altijd juist.

Wat zal de achterruit vervangen kosten?

Door te niet te kiezen voor een originele achterruit, maar voor after market autoglas bespaar je al snel bij achterruit vervangen kosten. Een after market achterruit is financieel veel aantrekkelijker omdat het niet beschikt over een merklogo. Dat is bij een originele autoruit wel het geval. Vanwege het merklogo op een originele achterruit mag deze alleen worden verkocht door een erkende merkdealer. Dit zorgt er voor dat de prijs zo hoog komt te liggen dat zelfs een tweedehands exemplaar meestal nog steeds heel wat duurder is in vergelijking met een gloednieuwe, after market achterruit.

Goedkoop achterruit vervangen zonder kwaliteitsverlies

Goedkoop achterruit vervangen is uiteraard slechts één ding. Het laatste wat je wilt is dat je op de kwaliteit moet inleveren. Dat is bij een after market autoruit absoluut niet het geval. Een dergelijke achterruit wordt namelijk geproduceerd in dezelfde fabriek als de originele variant. Dat is echter niet alles. Wist je dat een after market achterruit deel uitmaakt van dezelfde productielijn als een originele achterruit? Dit betekent dat er absoluut geen enkel kwaliteitsverschil tussen beiden kan bestaan. Je betaalt dus voor precies dezelfde achterruit een behoorlijk stuk minder geld en dat enkel en alleen door het ontbreken van het merklogo.