Auto kopen? Waar moet je op letten?

Wil je graag een nieuwe auto kopen? Dan heb je vaak meerdere opties waarmee je aan je droomauto kunt komen. Ten eerste kun je een splinternieuwe auto kopen, vaak dien je dan wel een tijdje op de levering te wachten en ben je gemiddeld veel meer geld kwijt dan wanneer je voor een tweedehands auto, ook wel een occasion, gaat. Zowel en nieuwe auto als de occasion hebben zo hun eigen voordelen. Op het moment dat je alleen maar een auto koopt, zodat jij je kunt voortbewegen, is het kopen van een occasion het meest ideaal. In deze blog lees je wat occasions zijn en welke voordelen eraan zitten.

Wat is een occasion en welke voordelen heeft een tweedehands auto?

Auto occasions zijn tweedehands auto’s. Wat inhoudt dat de auto meerdere eigenaren heeft gehad en mogelijk ook al wat jaren meegaat en dus een hogere kilometerstand heeft. Een belangrijk voordeel van het kopen van een occasion is dat je een stuk goedkoper uit bent, dan wanneer je voor een gloednieuwe auto kiest. Daarnaast betaal je voor een occasion vaak minder wegenbelasting en verzekeringen. Soms heeft de occasion nog fabrieksgarantie als je hem overkoopt.

De gemiddelde fabrieksgarantie van een nieuwe auto ligt tussen de twee en zeven jaar. Als de auto ouder is dan dat, kun je ervan uitgaan dat je geen enkele garantie meer op de auto hebt. Je kunt een occasion zowel van een particuliere verkoper als bij een erkend autobedrijf kopen.

Wat nou als je onderdelen aan de occasion dient te vervangen?

Heb je een geweldige occasion op het oog, maar lijkt er best wat aan te mankeren? Dan kun je verschillende stappen zetten. Ten eerste is het belangrijk dat je erachter komt wat de auto allemaal mankeert en hoeveel geld de reparaties je ongeveer zullen gaan kosten. Wanneer je dit voor jezelf duidelijk hebt, is het tijd om met de verkoper te onderhandelen. Je gaat vanzelfsprekend niet het volle bedrag voor een kapotte auto betalen, dus er mag best iets van de aankoopprijs af.

Moet je bijvoorbeeld de bobine vervangen? Dan kost dit je al snel rond de 150 tot 200 euro. Die prijs kun je dan het beste alvast van de verkoopprijs afhalen, omdat je anders dubbele kosten betaald om de auto in gebruik te kunnen nemen. Vaak staan autoverkopers open voor redelijke onderhandelingen, dus laat je vooral niet tegenhouden om iets van de prijs af te praten als de tweedehands auto iets mankeert.