Aanhanger onderdelen

Jouw aanhanger bestaat uit heel veel aanhanger onderdelen, deze aanhanger onderdelen kunnen na enige tijd roesten of stuk gaan. Hier moet je dan nieuwe aanhanger onderdelen voor aanschaffen, maar welke aanhanger onderdelen zijn er allemaal en wat zijn de functies van die aanhanger onderdelen? In deze blog lichten wij zoveel mogelijk aanhanger onderdelen toe.

Koppelingen & assen

Koppelingen zijn geremde en ongeremde aanhanger onderdelen, ze zijn gemaakt van plaatstaal of gegoten gietijzer. Koppelingen van plaatstaal worden gemaakt voor een koker profiel of ronde dissel. De koppelingen van gegoten gietijzer zijn sterker en worden daarom gebruikt voor hogere laadvermogens tot en met 3500 kg.

Koop altijd exact dezelfde koppeling als voorheen, zo past deze altijd!

Net als bij koppelingen zijn de assen ook geremd en ongeremd verkrijgbaar, deze aanhanger onderdelen hebben een klein verschil onderling. De geremde as remt mee als het voertuig ook remt, door het remsysteem. Ongeremde assen hebben geen remsysteem maar lagers waardoor de remmende werking volledig van het trekkende voertuig moet komen.

Neuswielen & toebehoren

Neuswielen zijn de aanhanger onderdelen die de meeste slijtage meemaken, deze kan namelijk naar beneden zakken tijdens het rijden als deze niet goed omhoog gedraaid is. Neuswielen zijn geen verplichte aanhanger onderdelen maar ze zijn wel handig als je jouw aanhanger wilt verplaatsen. Een neuswiel heb je in vier verschillende varianten: 35 mm, 48 mm, 60 mm en 73 mm, hierbij gaat het om de buisdiameter. Neuswielen kunnen automatisch opklapbaar zijn tenzij je ze met een losse klem koopt.

Je kan zien aan een neuswiel of deze aan vervanging toe is, bij een stalen neuswiel kan er roestvorming ontstaan tenzij deze van RVS is. Als een kunststof velg niet goed opgedraaid wordt kan deze poreus worden doordat hij dan drempels raakt. Voor een constante soepele werking zou je de vetnippel bij het neuswiel in kunnen smeren.

Verlichting aanhanger

Deze aanhanger onderdelen zijn onmisbaar, zeker als je in het donker wilt rijden. Het vervangen van een losse lamp kan gemakkelijk, maar je kan dan ook een nieuwe verlichtingsset kopen of ledverlichting. Mocht je jouw lamp kapot hebben gereden en dit de volgende keer willen voorkomen kan je ook een beschermrek aanschaffen. Kijk voor het aansluiten goed of je een 7-polige of 13-polige aansluiting hebt, anders moet je een verloopstekker erbij kopen.

Ladingen zekeren

Jouw lading veilig vervoeren kan door spanbanden, netten of vlakzeilen. Koop bij de netten een net die 50 cm langer en breder is zodat deze goed om de aanhanger past, ook als de lading de hoogte in gaat. Let er bij spanbanden op dat deze twee varianten ratels kan hebben, duwratels of trekratels. Ieder heeft zijn eigen voorkeur hierin.

Overige aanhanger onderdelen

Natuurlijk zijn er meer aanhanger onderdelen op de markt, deze kunnen wij niet in deze blog behandelen. Hier een opsomming van de overige aanhanger onderdelen:

  • Banden & velgen
  • Beveiliging
  • Gasveren & hydrauliek
  • Gereedschap & bevestiging
  • Hang- & sluitwerk
  • Lieren & oprijplaten
  • Remtoebehoren
  • Spatborden

Meer informatie over aanhanger onderdelen?

Heb je nog een vraag over bepaalde aanhanger onderdelen? Neem dan een kijkje op Aanhangwagendirect.nl, zij zijn de specialist in aanhangers en aanhanger onderdelen. Neem gerust ook contact op met hun klantenservice!